Foto van de Week: De Pier bij Scheveningen

Regelmatig vertel ik het verhaal achter een foto uit mijn collectie. Als je belangstelling voor een van deze foto’s hebt, mail mij dan even.

Deze keer gaat het over de iconische Pier bij Scheveningen. Het is een toeristische attractie en er zijn al veel foto’s van De Pier gemaakt. Elke keer wanneer ik in Den Haag ben ga ik naar Scheveningen om foto’s van die pier te maken, bij voorkeur bij zonsondergang. Hiernaast een foto genomen van de zuidkant. Iemand heeft deze foto als behang besteld bij Werk aan de Muur voor zijn of haar kantoor.

Wat speciaal aan deze foto is, is de reflectie van de wolken in het rustige water en de zachte kleuren van zonsondergang. Door de reflectie in het water en de meeuwen gaan de ogen van de kijker van dichtbij naar de verder gelegen pier en terug. De lege ruimte in het onderste deel van de foto geeft ook veel vrijheid aan de ogen. Daardoor verveelt de foto niet gauw.

De foto is in 2013 genomen met een Nikon D700 met de 16-35mm zoomlens: brandpunt 35mm en diafragma f/8; sluitertijd 1/320 en ISO 200. De snelle sluitertijd had ik nodig ivm de meeuwen en de golven. Inmiddels is het Reuzenrad erbij gebouwd (een Instagram-volger wees me daarop; was ik vergeten, is er al sinds 2016).

Hier een meer recentere foto genomen van de noordkant van De Pier met een mooie, rode, oranje zonsondergang. Deze foto is in 2019 genomen met een Nikon D800 met de 28-300mm zoomlens: brandpunt 78mm en diafragma f/6.3; sluitertijd 1/160 en ISO 100. De diepte is heel beperkt dus kon ik een groter diafragma gebruiken zodat de sensor voldoende licht zou krijgen. Ondanks het gebrek aan diepte ten opzichte van de eerste foto is het kleurenspel met De Pier en het Reuzenrad als silhouet boeiend voor het oog.

Misschien vind je het leuk om naar de vorige Foto’s van de Week te kijken. Je kunt onderstaande foto ook bij Werk aan de Muur kopen.